FULLBOKAD
En favorit på fjället
Stugtur i Vålådalens nationalpark
Datum
27-31/7 2022
Längd
5 dagar
Plats
Vålådalen
Pris
4100 kr anmälningsavgift 700 kr
Antal deltagare
10 st
Svårighetsgrad vandring
BOKA
21-24 juli 2022
Jämtlandstriangeln
Beskrivning
Att vandra i våra Svenska fjäll tillsammans är en härlig upplevelse. Vi delar minnen från turen med varandra och andra. På den här turen vill jag ta med er till ett av mina favoritområden här i Västjämtland. Det är otroligt vackra fjäll och ett aktivt samiskt kulturlandskap. Hela turen går igenom Vålådalens naturreservat. Det finns så mycket spektakulärt att säga om den här naturen, som tex pyramiderna, Issjödalen och den kalkrika marken gör att det finns orkidéer mitt i reservatet.

Turen kallas Vålådalsfyrkanten, men vi gör även en avstickare till Gåsenstugan som är en undangömd pärla mitt ute i ingenstans. Det finns så mycket spektakulärt att säga om den här naturen, men det är bättre att uppleva den!

Den här turen passar alla som känner att de har kraft att gå i kuperad terräng 6-9 h och 12-22 km på en dag. Du behöver inte ha vandrat i fjäll förut men du behöver ha koll på att du orkar ta dig runt totalt ca 80 km.

Vi bor i STF fjällstugor som också är en speciell upplevelse om man aldrig har gjort det tidigare. Där hjälps alla åt att ta in vatten, ved och hålla rent. Vi lagar mat på gasspisar genom att det inte finns el. Men allt är välordnat och man blir alltid förvånad vilka fiffiga lösningar de gjort för att få det så bekvämt som möjligt. Det finns mat att köpa i stugorna i form av burkar och torkat, godis finns såklart för påfyllning. Man får inte vara rädd för att gå ner i stugornas naturliga badkar för att hålla sig själv ren. För badkaren är nämligen en kall bäck med isande klart vatten. Men det brukar vara ren njutning efteråt, då svetten efter dagens vandring försvunnit. Sista dagen vid Lunndörrsstugan finns det bastu och en klar sjö att doppa sig i, det här är verkligen en höjdpunkt efter några dagar på fjället.

Dag 1Vi går från Vålådalens fjällstation på förmiddagen när transferbussarna släppt av er. Efter resan är vi sugna på att komma igång. Så vi tar oss genom den vackra fjällskogen. Det går sakta uppför mest hela tiden genom att vi skall upp på fjället. Men det känns ändå ok för att det endast är ca 13 km vi skall göra. En bra första etapp! Vi gör stopp för både lunch och fika under dagen. Väl framme i Stensdalen har vi rum som väntar.

Dag 2Efter frukost ger vi oss iväg för att ta oss ca 14 km till Gåsenstugorna. Men det är inte målet som är det viktigaste utan upplevelsen dit. Under hela förmiddagen går vi i Lill-Stensdalen och vi har Tobbege och Stäntja brevid oss. Vid foten av Stäntja finns ett rastskydd som vi kan äta vår lunch vid. Efter det har vi halva vägen kvar ungefär innan vi når vårt mål för dagen. Har man mycket spring kvar i benen kan den som orkar ta en topptur på Gåsen 1426 möh på kvällen och få en magisk solnedgång.

Dag 3Nu är vi väl uppvärmda efter 2 dagars vandring så vi ökar sakta kilometrarna. Idag har vi ca 16 km att ta oss till Vålåstugorna. Temat för dagen är fjäll och vatten vi går på skrå i Härjångsdalen med massa små vattendrag i hela dalen. Med höga fjäll runt om oss så är det här ren fjällmagi i min smak. Sista delen in mot stugorna är det flackt och lätt gått. Vid stugorna blir det gott med middag efter lite tvagning i Sturebadet.

Dag 4Vi lämnar vackra Vålåstugorna och beger oss ca 14 km till Lunndörrstugan och den berömda basun som vi nu längtar efter. Men turen dit är verkligen härlig, vi behöver inte stressa utan ta god tid på oss och stanna för att njuta lite extra. Våra kompisar idag heter Gråsjöfjället och Trondfjällen som vi skall ha på vår vänstra sida under hela dagen.Väl framme i Lunndörren finns det möjlighet att göra en topptur på kvällen, upp till Saantas topp på dryga 1100 möh, men då kanske man missar bastun.

Dag 5Idag blir det en tidig morgon för det här är vår allra längsta etapp på ca 22 km, men det är det värt! Vi skall få se Pyramiderna och gå igenom den magiska Issjödalen. Den här karga naturen har jag bara upplevt just här på denna plats. Det känns som man kommit till månen med alla dödisgropar efter istiden. Vi gör flera små stop för att orka hela vägen ner till Vålådalen igen. Det här är vår sista etapp och vi kommer ha trötta ben och ett nöjt hjärta när vi väl är framme i civilisationen igen.
Praktisk information
Priserna gäller för dig som är medlem i STF skulle du inte vilja bli medlem är priset högre. I priset ingår boende i fjällstugor (4 nätter) Vid bokningsbekräftelsen skickas mer ingående information om samlingstider, packlista mm. Resa till och från Vålådalen ingår ej (kom ihåg att boka tåg i tid) Ingen mat ingår. Bokning, betalning och villkor se: Våra villkor
PRISER
3700 kr är kostnaden för tur med certifierad fjällguide, boende inne på fjällstationerna i 3 nätter och en 3 rätters middag (dryck ingår ej) på Blåhammarens fjällstation.
Anmälningsavgift 500 kr (återfås ej vid avanmälan)
Resterande belopp 3200 kr betalas senast 21 juni-22.

---
Betalning sker via swish 1234296174 eller bankgiro 5723-1227 (betalning sker i samband med bokningsbekräftelsen)

2400 kr är kostnaden för tur med certifierad fjällguide, boende i tält i 3 nätter och en middag (dryck ingår ej) på Blåhammarens fjällstation.
Anmälningsavgift 500 kr (återfås ej vid avanmälan).
Resterande belopp 1900 kr betalas senast 21 juni-22.
---
Betalning sker via swish 1234296174 eller bankgiro 5723-1227 (betalning sker i samband med bokningsbekräftelsen)
Leds av:
Susanne Holmqvist
Certifierad Fjälledare
AVO Certifierad (Akut omhändertagande i vildmark)
Skicka bokningsförfrågan
På grund av våra säkerhetsrutiner vill vi att du först fyller i en bokningsförfrågan. Instruktioner för bokning och betalning skickas till dig i nästa steg via e-post.
1. Välj aktivitet
2. Förkunskaper vandring
3. Kontaktinformation deltagare
4. Våra villkor
Tack för din bokningsförfrågan! 
Vi återkommer till dig inom kort
Oj! Något gick fel. Kontrollera att alla fält som är markerade med en (*) är ifyllda och prova igen